beeldende kunst van hier en nu

Ton Broekhuis winnaar HMK 2018

Tijdens de feestelijke opening van HMK 2018 werd de winnaar van de HannieMeinKunstprijs bekend gemaakt door Christiaan Kuitwaard, voorzitter van de jury. De jury bestond dit jaar uit Christaan Kuitwaard (winnaar HMK 2015), Alice Brouwer (galeriehouder Zofier) en Han Steenbruggen (directeur-conservator van Museum Belvédère).

Het juryrapport, geschreven door Han Steenbruggen, luidde als volgt:
"Een kunstenaar die terug is van weggeweest, een kunstenaar die zich bedient van een discipline die nog niet eerder voor de Hannie Mein Kunstprijs in aanmerking kwam. De jury was onder de indruk van de beeldende kracht die de kunstenaar wist te leggen in zijn ogenschijnlijk alledaagse, eenvoudige onderwerpen, de breekbaarheid en verstilling die hij oproept in zijn dicht op het beeldvlak geplaatste voorstellingen en de wijze waarop de kunstenaar op de juiste momenten scherp stelt op vorm en kleur en zijn bloemen laat nabloeien tegen een onbestemd donkere achtergrond. In zijn drie foto’s viert de kunstenaar de schoonheid van het laatste uur in optima forma. Hij fotografeert wat zich nog juist fier opricht, zich sierlijk buigt, zich vult met kleur, voor het verwelkt en vergaat. Ars longa, vita brevis. ('de kunst is lang, het leven kort')"

 

Niet alleen Ton Broekhuis kreeg mooi commentaar van de jury; drie andere kunstenaars kregen extra aandacht vanwege hun werk:
"De tekeningen van Titi Zaadnoordijk vonden wij sterk en helder maar toch ook gevoelig en vooral origineel. In de tekeningen is ook met iets van zilverdraad getekend/geborduurd, aan de waslijn hangt ondergoed met geborduude tekeningen van de onderliggende blote lichamen. (je kijkt als het ware dwars door het ondergoed)."

"De poëtische intieme beelden van Sigrid Hamelink hangen als gekleefd aan de muur. Sigrid maakt beelden met een innerlijke universele stilte."

"En tot slot de originele kleurrijke verzaagde en opnieuw samengestelde stadsgezichten van Martin de Jong. Werken waar je lang naar kunt kijken en die door hun deformatie een vervreemde ruimtelijkheid suggereren. Vooral het linker schilderij vonden wij spannend, een spel tussen het verticale van een grote stad en het horizontale van de uitgezaagde stroken die op nieuw gerangschikt zijn."

HM Logo St. Hannie Mein Kunstprijs
Secretariaat: p/a Westermaad 5
8431 TA Oosterwolde

De carrière van Hannie Mein was zeer succesvol en haar werk wordt, mede door het zo kenmerkende karakter, tegenwoordig verzameld door een steeds groeiende groep liefhebbers. De waardering voor haar werk en kunstenaarschap blijkt ook uit de in 2006 in het leven geroepen ‘Hannie Mein kunstprijs’.