beeldende kunst van hier en nu

Publieksprijs voor Titi Zaadnoordijk

Zaterdag 30 oktober jongstleden vond een mooi slot voor de Hannie Mein Kunstprijs tentoonstelling 2021 plaats: de uitreiking van de Publieksprijs! Bezoekers kozen Titi Zaadnoordijk als hun favoriet.

Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen en staande mensen

Sigrid Hamelink winnares HMK 2021!

De winnaar, Sigrid Hamelink, werd na zeer zorgvuldig beraad gekozen door een vakkundige jury bestaande uit: fotograaf/kunstenaar en winnaar van de vorige Hannie Mein Kunstprijs, Ton Broekhuis, kunstenaar/curator Museum Galerie Heerenveen, Age Hartsuiker, en directeur/curator Stedelijk Museum Meppel, Mieke Mulders. “De jury is onder de indruk van de zowel gestileerde als robuuste figuren die de controle lijken te hebben over de getoonde chaos. De figuren hebben een vergelijkbare vorm en de chaos ook. Figuur en chaos contrasteren maximaal in materiaal en uitwerking ervan. Chaos en chaos lijken in uitvoering op elkaar, maar contrasteren in betekenis. De een zit in elkaar geknoopt, verknoopt, en de ander explodeert. De naast elkaar geplaatste werken versterken elkaar steeds meer, naarmate er langer naar gekeken wordt.”

Lees meer: Sigrid Hamelink winnares HMK 2021!

HMK 2021 gaat door

Goed nieuws! De Hannie Mein Kunstprijs 2021 gaat door!  De opening vindt plaats op zaterdag 9 oktober en loopt tot en met 30 oktober. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de expositie zal profiteren van een culturele opleving na de coronacrisis. Inschrijven kan t/m eind mei.

HMK 2020 schuift een jaar op

Het zit er niet meer in dit jaar, vanwege de crisis rondom het Corona-virus zien wij ons genoodzaakt de 2020-editie van de Hannie Mein Kunstprijs  door te schuiven naar 2021.
Zo wordt het eenmalig toch weer een triënnale. We houden u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.FBmeldingAfzegging2020

Geslaagde kunstborrel

Op maandag 27 januari organiseerde HMK de jaarlijkse kunstborrel voor de Stellingwerver kunstenaars en kunstenaars uit Westerveld om deze te informeren over de 2020 editie van de Hannie Mein Kunstprijs. Het was een mooi samenzijn waarin alvast een tipje van de sluier werd opgelicht.

De aanstaande editie van HMK wordt gehouden in oktober 2020. Alle kunstenaars krijgen binnenkort de uitnodiging in de mailbox.

Kunstborrel2

Publieksprijs voor Jan Slot

Op zaterdag 17 november, tijdens de feestelijke afsluiting van de Hannie Mein Kunstprijs 2018 is beeldhouwer Jan Slot verkozen tot winnaar van de Publieksprijs 2018. Hij kreeg met ruime meerderheid van de stemmen deze prijs. Mevrouw de Lang uit Heerlen was een van de ruim 100 personen die hun voorkeur voor een deelnemende kunstenaar uitbracht. Zowel zij als de kunstenaar zelf ontving een dinerbon.

Op de foto het werk van Jan Slot, goed voor de publieksprijs 2018 (© Lenus van der Broek)

JanSlotLenusvdBroek

Ton Broekhuis winnaar HMK 2018

Tijdens de feestelijke opening van HMK 2018 werd de winnaar van de HannieMeinKunstprijs bekend gemaakt door Christiaan Kuitwaard, voorzitter van de jury. De jury bestond dit jaar uit Christaan Kuitwaard (winnaar HMK 2015), Alice Brouwer (galeriehouder Zofier) en Han Steenbruggen (directeur-conservator van Museum Belvédère).

Het juryrapport, geschreven door Han Steenbruggen, luidde als volgt:
"Een kunstenaar die terug is van weggeweest, een kunstenaar die zich bedient van een discipline die nog niet eerder voor de Hannie Mein Kunstprijs in aanmerking kwam. De jury was onder de indruk van de beeldende kracht die de kunstenaar wist te leggen in zijn ogenschijnlijk alledaagse, eenvoudige onderwerpen, de breekbaarheid en verstilling die hij oproept in zijn dicht op het beeldvlak geplaatste voorstellingen en de wijze waarop de kunstenaar op de juiste momenten scherp stelt op vorm en kleur en zijn bloemen laat nabloeien tegen een onbestemd donkere achtergrond. In zijn drie foto’s viert de kunstenaar de schoonheid van het laatste uur in optima forma. Hij fotografeert wat zich nog juist fier opricht, zich sierlijk buigt, zich vult met kleur, voor het verwelkt en vergaat. Ars longa, vita brevis. ('de kunst is lang, het leven kort')"

 

Niet alleen Ton Broekhuis kreeg mooi commentaar van de jury; drie andere kunstenaars kregen extra aandacht vanwege hun werk:
"De tekeningen van Titi Zaadnoordijk vonden wij sterk en helder maar toch ook gevoelig en vooral origineel. In de tekeningen is ook met iets van zilverdraad getekend/geborduurd, aan de waslijn hangt ondergoed met geborduude tekeningen van de onderliggende blote lichamen. (je kijkt als het ware dwars door het ondergoed)."

"De poëtische intieme beelden van Sigrid Hamelink hangen als gekleefd aan de muur. Sigrid maakt beelden met een innerlijke universele stilte."

"En tot slot de originele kleurrijke verzaagde en opnieuw samengestelde stadsgezichten van Martin de Jong. Werken waar je lang naar kunt kijken en die door hun deformatie een vervreemde ruimtelijkheid suggereren. Vooral het linker schilderij vonden wij spannend, een spel tussen het verticale van een grote stad en het horizontale van de uitgezaagde stroken die op nieuw gerangschikt zijn."

Sterren op het Doek, met Johan Veenstra

Zaterdag 13 oktober werd HMK 2018 feestelijk geopend. In de hal van HomeCenter waren 5 kunstenaars druk doende om schrijver Johan Veenstra te portretteren. Een eigen versie van Sterren op het Doek. Dit was de aftrap van de vierde editie van de HannieMeinKunstprijs. Jan de Boer, Jeltje Baas, Anne Ruurd Oosterwoud, Zwannie Menger en Ruben Postema zetten onder veel belangstelling een portret van Johan in hun eigen stijl op doek/papier.

De opening ging officieel van start in de Hannie Mein Galerie op de eerste verdieping. Na het welkomstwoord van Francine Gramsma, voorzitter van het bestuur van de Stichting HannieMeinKunstprijs, koos Johan Veenstra zijn favoriete schilderij uit onder begeleiding van de tekst: 'Zo ziet een schriever d'r uut die al 27 boeken schreven het'. Hij nam dankbaar het schilderij van Zwannie Menger in ontvangst.

PortretterenHal

Expositie tijdens Open Stal

HellegersKuitwaard 9191Tijdens OpenStal 2018 is er een expositie ingericht in BusinessCentre Bercoop met de prijswinnaars van de afgelopen 3 HMK edities.
Er staan 5 bronzen beelden van Guus Hellegers, winnaar in 2006, er hangen 3 schilderijen van Christiaan Kuitwaard, winnaar in 2012 en Peter Hiemstra, winnaar 2015, heeft ook 3 beelden ter beschikking gesteld. De smaakvolle expositie is, onder het genot van een drankje of verkoelend ijsje te bewonderen in het BusinessCentre.
Vanaf 4 oktober a.s. gaat de officiële Hannie Mein Kunstprijs weer van start met de expositie in de Hannie Mein galerij in Home Center Wolvega.
Tijdens deze expositie van professionele Stellingwarver kunstenaars kunt u ook uw mening kenbaar maken en krijgt de uw favoriete kunstenaar wellicht in 2018 de publieksprijs.
Dus kom, kijk en kies!

HMK expositie
Van 13 oktober t/m 17 november 2018
Hannie Mein galerie
Home Center Wolvega (1e verdieping)

Nieuwe editie Hannie Mein

Op 13 oktober 2018 zal weer een nieuwe editie van de Hannie Mein Kunstprijs van start gaan. Inschrijven is vanaf nu weer mogelijk. Dus ben je als kunstenaar werkzaam in Oost- of Weststellingwerf, ding dan mee naar deze prestigieuze prijs met de unieke Hannie Mein bokaal. Alle disciplines zijn welkom. Hierover is nog wel eens verwarring, maar alle kunstenaars, of je nu werkt met keramiek, textiel, verf, metaal of je maakt multimedia-flims of installaties, iedere tak van kunst is welkom voor deelname.

Naast de expositie in Home Center waar ook de uitreiking van de bokaal zal plaatsvinden, zal tijdens Open Stal aandacht worden gegeven aan de Hannie mein Kunstprijs.
De winnaar van de 2018 Kunstprijs zal zitting nemen in de jury van de volgende biënnale in 2020.

Hannie Mein Biënnale

Vanaf de komende Hannie Mein expositie in oktober 2018 zal de oude, vertrouwde Hannie Mein Kunstprijs verder gaan als Hannie Mein Biënnale. Dit om regelmatig de professionele Stellingwerver kunstenaars een podium te bieden voor hun kunst. Om de nadruk minder te leggen op het winnen van een prijs, maar meer op het meedoen en exposeren van deze kwaliteit in onze regio.

Dat betekent dat de eerstkomende expositie in oktober 2018 dan ook gevolgd zal worden door de volgende in het najaar van 2020.

De nadruk zal meer komen te liggen op het bieden van een podium voor professionele kunstenaars in het Nedersaksisch taalgebied. Heel langzaamaan zal dan ook het gebied waarin de kunstenaars werkzaam zijn worden uitgebreid, waardoor we nog meer kunstenaars de mogelijkheid bieden hun werk te presenteren. Overigens in alle disciplines, dus niet alleen keramiek! 

 

Kunstprijs 2015

Christiaan Kuitwaard is gekozen uit drie nominees als winnaar van de HMK 2015. De  andere nominees zijn Marjolein Spitteler en John Kok. De winnaar ontvangt een beeldje speciaal gemaakt door Hannie Mein en een geldbedrag van € 2000 euro beschikbaar gesteld door Home Center Wolvega.


Op 10 oktober 2015 zijn onder grote belangstelling de nominaties bekend gemaakt door de wethouder van Weststellingwerf Frans Kloosterman en de juryvoorzitter Peter Hiemstra.
Uit de 23 kunstenaars die werk hadden ingezonden waren Christiaan Kuitwaard, Marjolein Spitteler en John Kok genomineerd voor de HMK 2015.


17 oktober 2015 is de winnaar bekendgemaakt. Voorafgaand aan de bekendmaking was er in de hal van Home Center een portretsessie van 6 kunstenaars uit de tentoonstelling die een Weststellingwerver in beeld brachten. Piet Kapenga mocht deze eer te beurt vallen. 
Kunstenaar Christiaan Kuitwaard is door de jury als winnaar van de HMK 2015 gekozen. De jruy bestond dit jaar uit Peter Hiemstra (winnaar 2012) Bianca Landgraaf (galeriehoudster uit Laren) en Henk Slomp (kunstenaar en docent aan de klassieke akademie in Groningen.

HM Logo St. Hannie Mein Kunstprijs
Secretariaat: p/a Alde Singel 2, 8401 BG Gorredijk

De carrière van Hannie Mein was zeer succesvol en haar werk wordt, mede door het zo kenmerkende karakter, tegenwoordig verzameld door een steeds groeiende groep liefhebbers. De waardering voor haar werk en kunstenaarschap blijkt ook uit de in 2006 in het leven geroepen ‘Hannie Mein kunstprijs’.