Historie

Hannie Mein werd geboren op 10 juli 1933 in Utrecht. Na de MULO trad ze –op basis van haar tekentalent- in dienst bij een pottenbakkerij en begon ze aan de avondopleiding van de Rietveldacademie, waar ze ondermeer lessen kreeg van Th. Dobbelmann en Emmy van Deventer. In de Dwarsspinhuissteeg startte ze vervolgens haar eigen atelier, dat zo succesvol was dat ze al snel een groter bedrijf begon samen met haar man. Naast de pottenbakkers waren er houtdraaiers en rietvlechters in dienst. De kunstenares maakte de ontwerpen voor alle kunstnijverheidsproducten en hield zich daarnaast zelf bezig met unica-werk. Het werk werd gesigneerd met ‘Con Amore’ (=met liefde), naar verluidt omdat ze aanvankelijk te bescheiden was om haar eigen naam eronder te zetten.
HannieMein Bordje
Zij trouwde in 1963 met Freek Noppen. In 1969 verhuisde het paar naar het Friese Vinkega. Mein had haar atelier en expositieruimte in hun woonboerderij 'het Bakhuis'. Haar man verzorgde het zakelijke gedeelte. Mein maakte veel gebruiksaardewerk, maar ook unica. Haar werk is herkenbaar door de naïeve stijl, met vaak gestileerde dierfiguren.
Mein was in 1988 betrokken bij de oprichting van de Stichting Keramisten Noord-Nederland. In 2003 werd de keramiekgalerij van de meubelboulevard in Wolvega naar haar vernoemd. In datzelfde jaar werd in het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde een overzichtstentoonstelling van haar werk gehouden. De tentoonstelling werd door Mein zelf ingericht, ze maakte de opening echter niet meer mee, ze overleed een week daarvoor.

Inschrijvingen 2018 zijn gestart

Meld je nu aan voor de Hannie Mein kunstprijs 2018!